قرارداد اجاره مسکن را با پرداخت هزینه کمتر در محضر تنظیم کنید
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ بهزودی فصل جابجایی منازل و خانههای استیجاری آغاز میشود و موجران و مستأجران برای تنظیم قراداد اجارهنامه یا همان قولنامه، در بنگاههای معاملات املاک حضور خواهند یافت. این بنگاهها که فلسفه وجودی آنها ایجاد ارتباط بین مالک و مستأجر است، بابت این ارتباط و نیز پر کردن جای خالی فرمهای از پیش چاپ شده (توسط اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران) مبالغ هنگفتی را دریافت میکنند بدون آنکه نسبت به اختلافات احتمالی آینده پاسخگو باشند و یا اینکه در قانون برای آنها مسئولیتی اعلام شده باشد.
در نقطه مقابل، مالک و مستأجر میتوانند با حضور در دفاتر اسناد رسمی که به تعداد کافی در محلههای تمامی شهرها وجود دارد و در دسترس همگان است، با هزینهای کمتر اما با آرامش خیالی بیشتر، قرارداد خود را در دفاتر اسناد رسمی یا همان محضر تنظیم کنند. اسناد صادره با موضوع قرارداد بین اشخاص مانند قولنامه اجاره خانه از سوی دفاتر اسناد رسمی به دلیل وظیفه حاکمیتی که دارند، اسنادی معتبر و خدشهناپذیر است.
به یاد داشته باشید که امضا و مهر سردفتر اسناد رسمی در جایگاه و مقام امضا و مهر قاضی دادگستری است و در قبال سند قراردادی که صادر میکند، مسئولیت دارد. همین امر، موضوعی قیمتی است که نباید نادیده گرفته شود.
اما در مقایسه بین هزینههای پرداختی در بنگاه و محضر، حضور مالک و مستأجر در دفاتر اسناد به نفع هر دو طرف است.
برای ملموس شدن این تفاوت، برای مقایسه هزینهها از چند بنگاه و محضر پرسیدیم؛ کمیسیون / هزینه سند برای تنظیم اجارهنامه برای مبالغ مختلف چقدر است که به این نتیجه رسیدیم:
- ودیعه یکصد میلیون و اجاره ماهانه ۲.۵ میلیون تومان؛ در بنگاه: هزینه کلی ۲ میلیون و ۷۵۰ هزار (برای هر نفر یک میلیون و ۳۷۵ هزار تومان)، در محضر: هزینه کلی ۲ میلیون و ۵۴ هزار و ۲۰ تومان (هر نفر یک میلیون و ۲۷ هزار و ۱۰ تومان)
- ودیعه ۲۰۰ میلیون و اجاره ماهانه ۵۰۰ هزار تومان؛ در بنگاه: هزینه کلی ۳ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان (برای هر نفر یک میلیون و ۶۲۵ هزار تومان)، در محضر: هزینه کلی ۲ میلیون و ۹۷۹ هزار و۷۰۰ تومان (برای هر نفر یک میلیون و ۴۸۹ هزار و ۸۵۰)
- ودیعه ۳۰۰ میلیون تومان رهن کامل؛ در بنگاه: هزینه کلی ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان (برای هر نفر ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان)، در محضر: هزینه کلی ۴ میلیون و ۱۲۴ هزار و ۶۲۰ تومان (برای هر نفر ۲ میلیون و ۶۲ هزار و ۳۱۰ تومان)
- ودیعه ۴۰۰ میلیون تومان رهن کامل؛ در بنگاه: هزینه کلی ۶ میلیون تومان (هر نفر ۳ میلیون تومان)، در محضر: هزینه کلی ۵ میلیون و ۲۳۳ هزار و ۶۲۰ تومان (هر نفر ۲ میلیون و ۶۱۶ هزار و ۸۱۰ تومان)
- ودیعه ۵۰ میلیون و اجاره ماهانه ۴ میلیون تومان؛ در بنگاه: هزینه کلی ۲ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان (هر نفر یک میلیون و ۳۷۵ هزار تومان) در محضر: هزینه کلی یک میلیون و ۶۵۹ هزار و ۹۰۰ تومان (برای هر نفر ۸۲۹ هزار و ۹۵۰ تومان)
در نظر داشته باشید که مبالغ پرداختی در بنگاهها عیناً به حساب مالک یا مالکان بنگاه واریز میشود و به دلیل اینکه رسید رسمی در ازای دریافت مبالغ ارائه نمیشود و نیز، مشخص نبودن و یا غیرقابل محاسبه بودن تعرفههای قانونی برای بسیاری از افراد جامعه، امکان دریافت مبالغ بیشتر در بنگاهها حتی تا چند میلیون تومان وجود دارد و به این دلیل است که بین کمیسیونهای دریافتی در مشاورین املاک تفاوت وجود دارد.
در نقطه مقابل اما تنها در حدود ۲۰ تا ۳۵ درصد مبلغ پرداختی در دفاتر اسناد به حساب دفتر (سهم سردفتر + دفتریار (۱۵ درصد از حقالتحریر دریافتی)+ کارمندان (۱۵ درصد از حقالتحریر دریافتی)) واریز میشود و الباقی، مربوط به حقالثبت، نیم درصد کاداستر و … است. جزئیات ریز مبالغ دریافتی در سند تنظیم شده که به مالک و مستأجر تحویل میشود، قید شده و امکان دریافت مبالغ بیش از آنچه قانون اجازه داده، وجود ندارد.
با این حال سران دفاتر اسناد برخلاف صاحبان بنگاهها در قبال اسنادی که صادر میکنند مسئولیت حقوقی دارند و به همین دلیل به نظر ساده، از تنظیم اسنادی که بعدها مشکلآفرین باشد خودداری میکنند. به این ترتیب تأکید میشود؛ قرارداد اجاره مسکن خود را با پرداخت هزینه کمتر و با خیالی آسوده در دفاتر اسناد رسمی منعقد کنید.
5 پاسخ
از نظر اقتصادی زیاد فرقی نمیکنه. قیمت بنگاهی و محضر تفاوت کمی داره. آیا در موقع اختلافات بین مستاجر و موجر سردفترار در دادگاه کاری انجام میدهد؟
درود بر شما
تنظیم این متن برای زمانی بود که حق الثبت نیم درصد کاداستر اعمال نمیشد گرچه علی رغم این افزایش هنوز هم کمتر از هزینه های مشاور املاک می باشد
اما در تعجبم سوال شما در خصوص این که سردفتر اسناد رسمی در دادگاه چه کاری باید انجام دهد
از مزایای سند رسمی لازم الاجرا بودن ان است و موجر و مستاجر نیازی نیست به دادگاه مراجعه کنند بلکه در صورتی که هریک از طرفین به تعهدات خود عمل نکرده باشند میتوان تقاضای صدور اجراییه نماید و بی نیاز از مراجعه به دادگاه هستید .
از مهمترین مزیت های سند رسمی آن است که سند در نزد فردی متخصص و حقوقدان تنظیم می شود و به قول دکتر کاتوزیان سردفتر شاهد ممتاز ایست که می تواند به عنوان ناصح و هدایت کننده در معاملات عمل نموده واز ایجاد اختلافات دراینده جلوگیری نماید نقش سردفتر پیشگیری از مرافعات در آینده و اصلاح قراردادها است . میتواند تمام نقاط ضعف یک قرارداد را به نقاط قوت آن تبدیل و مانع تنظیم قراردادی شکننده شود.
ویژگی منحصر به فرد سند رسمی لازم الاجرا بودن اسناد رسمی میباشد تعهدات مندرج در سند رسمی بدون نیاز به مراجعه در مراجع قضایی و دادگاه ها و طی تشریفات طولانی مدت و پرداخت هزینه های سنگین دادرسی لازم الاجراست بنابراین چنانچه پرداخت اجاره یا تخلیه در موعد معینی به موجب سند رسمی تعهد شده باشد قطع به یقین سهل الوصول تر است مطالباتی که در سند رسمی درج شده بدون نیاز به دادرسی و به صرف تقاضای صدور اجرائیه از سوی ذینفع قابل وصول است و تعهداتی همچون تخلیه اماکن در اسناد اجاره بدون نیاز به طی تشریفات دادرسی به صرف تقاضای صدور اجرائیه ممکن است .
خیلی رساوساده مطلب اصلی بیان گشته وامیددارم به رعایت آن ازسمت عامه مردم
به نظر میرسد انعقاد قرارداد در دفتر اسناد از هر حیث مناسب باشد البته از لحاظ اقتصادی برای طرفین زیاد فرق چشمگیری نیست اما مالک و مستاجر را مشاورین املاک به هم میرسانند نه دفترخانه به عبارت بهتر شاید بنگاه دار برای یک فایل اجاره بیش از ده نفر را برای بازدید از عین مستاجره وقت بگذارد اما این زحمات در دفترخانه صفر است لازم دیدم برای قضاوت بهتر است کل فیلم را دید نه یک سکانس از فیلم را.
درود
بله تنظیم سند در دقاتر اسناد رسمی مزیت های بیشماری دارد
گرچه قرمایش شما در خصوص عملیات پر مشقت دقاتر مشاور املاک کاملا صحیح می باشد ولیکن قراموش نکنید وظیقه ایشان صرقا دلالی است و اگر به همین امر یسنده کنند و برای تنظیم قرارداد متعاملین را به دقتر اسناد هدایت کنند مانعی برای وصول هزینه ها ندارند و در دست طرفین قراردادی عادی ندهند